WordPress: Gutenberg VS klasični editor

Tokom poslednjih nekoliko godina WordPress, platforma na kojoj je napravljeno preko 60 miliona veb stranica, nije pretrpela veće izmene. Sada, sa modernim Gutenberg editorom, korisnici ređanjem tzv. blokova imaju elegantnija rešenja prilikom stvaranja veb sadržaja.

Jedna od najpopularnijih platformi za izradu web stranica, u decembru 2018. godine, kroz verziju 5.0 uvela je tzv. blok ili Gutenberg editor koji je naziv dobio po Johanu Gutenbergu, koji je izumeo sistem štampanja putem pokretnih blokova i pokrenuo revoluciju u svetu na polju štampe pre više od 500 godina. Ovo ime je i prvobitno dato projektu dok je editor bio još u fazi izrade, jer je cilj bio da se u potpunosti promeni proces kreiranja i uređivanja WordPress postova i stranica. Kao nekada, kada su blokovi za štampu bili ređani u ležište za štampanje, sada se tzv. blokovi sadržaja ređaju u editoru i kao takvi objavljuju na veb stranicama.

Gutenberg je pokušaj WordPress developera da idu u korak sa brzo rastućim ”uradi sam” trendom. Zapravo predstavlja sistem uređivanja željenog sadržaja koji se nalaze u blokovima i koji je toliko jednostavan da svako može napraviti lepu veb stranicu koristeći “drag & drop” interfejs, čineći sam proces stvaranja jednostavnijim i zanimljivijim.

Tri glavna razloga zašto je klasični editor zamenjen Gutenbergom

Lako stvaranje kompleksnog sadržaja

Glavni cilj razvoja Gutenberga je bio da svima olakša i učini dostupnim proces stvaranja i uređivanja sadržaja. Za rad sa ovim editorom nije potrebno prethodno znanje programiranja. Takođe je ukinuo upotrebu kodova, koji su ranije bili potrebni u klasičnom editoru. Sada, sve što treba da uradite je da dodajete blokove sadržaja na mesta koja vam odgovaraju. U padajućem meniju možete odabrati način na koji će blokovi biti uređeni i kakav će sadržaj imati. Vrsta sadržaja je podeljena u grupe, pa tako na primer u grupi koja se odnosi na tekst imate opcije kao što su naslovi, liste, tabele itd. Pored toga, blokovi mogu sadržati već pripremljene obrasce koji se najčešće koriste, pa tako možete ubaciti blok koji će automatski sadržati kombinacije slika i teksta koji ćete lako izmeniti i tako uštedeti vreme.

Uređivanje putem blokova

Kao što smo naveli, Gutenberg ima više različitih vrsta blokova. Njihovim kombinovanjem, možete stvoriti moderan sadržaj u roku od nekoliko minuta. Slike, audio i video sadržaj se direktno dodaju u postove i stranice za razliku od klasičnog editora. Ukoliko vam sadržaj ne odgovara, možete ga lako ukloniti ili izmeniti. Jedna vrlo korisna opcija je mogućnost upotrebe tzv. “reusable” blokova, što znači da kada sastavite jedan blok za koji znate da ćete ga koristiti više puta na različitim stranicama, kao npr. istaknuti proizvod ili vidžet “poziv za akciju” (call for action), takav blok ćete prevesti u “reusable”, i biće vam dostupan u padajućem meniju, spašavajući vas pravljenja istog bloka više puta. Razmake i margine među blokovima možete lako izmeniti u opcijama bloka. Uređivanje celokupne stranice vam omogućava da vrlo lako možete ograničiti njenu vidljivost, ili je objaviti tačno određenog datuma. Određivanje kategorije, atributa, izgleda header-a, naslovne fotografije je takođe lako dostupno.

Dodavanje složenih svojstava postovima i stranicama bez plugin-ova

Za razliku od svoje prethodne verzije, više nije potrebno uređivanje HTML koda da bi se napravile stranice sa prilagođenim izgledom, niti je potreban poseban alat za izradu stranica osim ako ne želite složeni landing page ili druge profesionalne veb stranice.

Pre Gutenberga koji je sada postao podrazumevani editor, WordPress je imao klasični editor, koji je bio nalik MS Wordu ili drugom tekst editoru. On je i dalje dostupan kao plugin i kao takav, ima dosta ograničenja, ali je dovoljan onim korisnicima koji ne žele komplikovan dizajn veb stranica. Na žalost, on će biti dostupan do 31.12.2021. godine, kada će WordPress prestati da ga podržava.

Prednosti Gutenberga naspram klasičnog editora

Nakon predstavljanja Gutenberga, reakcije korisnika su bile umnogome podeljene. Prve reakcije koje su dali oni koji su naviknuti na klasični, odnosno TinyMCE editor, blaže rečeno nisu obećavale svetlu budućnost, što donekle i razumemo jer se ipak radi o velikoj promeni. Vremenom, i ocene su se popravljale kako su se korisnici navikavali na novo okruženje. Neke od bitnih prednosti novog editora su sledeće:

 • Drag&Drop i jednostavan korisnički interfejs
 • Omogućen Parallax efekat prilikom pregleda stranice
 • Za razliku od klasičnog editora, medijski sadržaj se može učitati direktno
 • Mogućnost pravljenja složenih blokova, bez predznanja kodiranja
 • Poseduje dodatke kao što su kontakt forme, tabele i dr. bez instalacije plugin – ova

Razlike Gutenberga u odnosu na Page Builder - e

Iako naziv jasno govori šta je, Gutenberg tj. blok editor se razlikuje od page builder - a po skromnijim opcijama za stilizovanje sadržaja. Koristeći blok editor manje - više ste ograničeni na opcije koje vam postojeća tema omogućava. Postoji mogućnost da kroz dostupne plugin - ove povećate domete Gutenberga, ali su page builder - i u ovom trenutku dosta bolji na tom polju i omogućavaju vam kompleksnije izmene fontova, pozadine, animacija, senki itd. Dalje, ono što blok editor ne može, jeste da npr. ubacuje vidžete sa željenim dimenzijama gde god poželite na stranici. Iako se nalazi na putu na postane WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor, nije još dorastao npr. Elementoru, jer ćete nakon svake izmene proveravati kako to izgleda uživo na stranici.

Iako nije kompleksan kao neki page builder, mišljenja smo da Gunteberg ide u tom pravcu. Verujemo da će buduće verzije ovog editora imati i kompleksne opcije poput Elementora ili Beaver Buildera i pružiti celokupno vizuelno iskustvo, što znači da ćete nakon svake izmene moći odmah da vidite kako vaša stranica izgleda posetiocima bez potrebe da idete na opciju Preview. Ono na čemu još treba raditi jesu teme, jer iako Gunteberg može praviti stranice na svim WordPress temama, nisu baš sve teme u potpunosti kompatibilne sa ovim editorom kako bi omogućile 100% njegove upotrebljivosti. Takođe, vrlo bitna stvar je i prilagođavanje postojećih pluginova novom editoru.

Nakon što je postao podrazumevani editor, Gutenberg je otvorio vrata i drugima sa manje znanja u ovoj oblasti, jer uz nekoliko klikova bez poteškoća mogu pretvoriti svoje ideje u članak na blogu. Iako su dosadašnji korisnici naviknuti na klasični editor, činjenica je da je Gutenberg budućnost WordPress-a zbog jednostavnijeg pristupa i dodatnim opcijama kojih će vremenom biti sve više.

Upoznajte sve mogućnosti Gutenberga

Ukoliko i dalje smatrate da je Gutenberg nepotreban i komplikuje vam život jer ste navikli na klasičan editor, predlažemo vam da pogledate kurs na LinkedIn Learning platformi pod nazivom WordPress 5 Essenital Training. U kursu čiji je kreator i predavač Morten Rand - Hendriksen, jedan od vrhunskih poznavalaca WordPress platforme i učesnik u razvoju samog sistema, detaljno objašnjava mogućnosti Gutenberga i još neke bitne stvari za početnike.

LinkedIn Learning je platforma koja se plaća, ali ukoliko imate nalog na ovoj poslovnoj društvenoj mreži i ne želite da trošite novac, svakako možete uzeti mesec dana besplatnog probnog perioda i pogledati ovaj kurs (i mnoge druge kvalitetne kurseve za početnike i napredne korisnike).

Cenovnik izrade sajtova

200€

Lite Paket

 • Do 10 strana
 • Izrada sajta u CMS-u
 • Uputstvo za ažuriranje
 • Osnovni SEO
 • Jednostavan i čist dizajn
Opširnije

350€

Starter Paket

 • Do 20 strana
 • Izrada sajta u CMS-u
 • Uputstvo za ažuriranje
 • Osnovni SEO
 • Jednostavan i jedinstven dizajn
Opširnije

500€

Standard Paket

 • Domen i hosting
 • Do 40 strana
 • Izrada sajta u CMS-u
 • Uputstvo za ažuriranje
 • Napredni SEO
 • Jedinstven i napredan dizajn
Opširnije

750€ +

Profi Paket

 • Domen i hosting
 • Neograničen broj strana
 • Izrada sajta u CMS-u
 • Uputstvo za ažuriranje
 • Napredni SEO
 • Jedinstven i napredan dizajn / PSD to CMS
Opširnije