Internet Explorer u (ne)zasluženoj penziji

IE 9Kako prenosi ZDNet, kompanija Microsoft će uz Windows 10 pokrenuti i novi internet pretraživač koji će zameniti postojeći Internet Explorer, a čije je kodno ime Spartan.

Spartan je prilika za Microsoft da se odrekne nekada davno najdominantnijeg internet browser - a, čija popularnost progresivno opada već godinama i koji ima reptuaciju sporog, glomaznog i neefikasnog. Sa ovim bi se složio svako čiji je posao izrada sajtova i ko je morao da testira svoj proizvod na svim pretraživačima – Internet Explorer je uvek bio poseban problem, iz verzije u verziju.

IE je na svom početku imao 90 odsto tržišnog udela, a iako mu je čuvena Windows monopolska pozicija očuvala 58 odsto učešća na deskop platformi (samo 2% na mobilnim platformama), tržište odavno preuzimaju Google Chrome i Mozzilla Firefox (nešto manje Opera).

Novi Microsoftov pretraživač će se fokusirati na sve vrste platformi, trebalo bi da više liči na konkurenciju, a trebalo bi i da bude ogoljen, ujedno mnogo brži, laganiji i fleksibilniji u odnosu na IE. Kako stvari sada stoje, IE 11 će najverovatnije biti poslednja verzija ovog pretraživača.

Prvi pogled na Spartan verovatno ćemo moći da bacimo 21. januara, kada bi Microsoft trebalo da javnosti prikaže još neke nove mogućnosti Windowsa 10.

Internet Explorer u (ne)zasluženoj penziji - 4.5 od 5 na osnovu 2 glasova

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna