Šta je "Black Hat SEO"?

black hat SEOU SEO (optimizacija sajtova za pretraživače) terminologiji, Black hat SEO (u prevodu crni šešir) se odnosi na upotrebu agresivnih SEO strategija, tehnika i taktika, koje se fokusiraju isključivo na pretraživače, a ne na posetioce sajtova, i obično ne poštuju smernice pretraživača.

Termin "black hat" vodi poreklo iz vestern filmova, gde su se ovako nazivali "loši momci" kako bi se razlikovali od "dobrih", koji su nosili bele šešire. Odnedavno, ovaj termin se koristi i za kompjuterske hakere koji svoje znanje koriste za nanošenje štete, kreatore kompjuterskih virusa i ostale koji vrše neetičke radnje upotrebom računara.

Neki primeri black hat SEO tehnika uključuju:

  • gomilanje ključnih reči (stuffing),
  • nevidljivi tekst,
  • ulazne strane (doorway pages),
  • dodavanje ključnih reči koje su nevezane za sadržaj stranice
  • page swapping (kompletna izmena stranice sajta nakon što je rangirana dobro od strane pretraživača...)

Naravno, ima ih još mnogo, o čemu možete više saznati kod nas na sastancima, ukoliko odlučite da nama poverite SEO optimizaciju svog web sajta.

Kada se koristi Black Hat SEO?

Black hat SEO koriste najčešće oni koji ciljaju na brzu finansijsku zaradu preko svog web sajta i ne žele da im taj sajt čini dugoročnu investiciju. Posledica korišćenja ovog načina optimizacije web sajta može biti potpuna blokada i zabrana od strane pretraživača, čega su svesni oni koji ove tehnike primenjuju, ali s obzirom da su se fokusirali na model veoma brze zarade, spremni su na ovaj rizik.

Black hat SEO se takođe naziva i nemoralni SEO ili spamdexing.

Black hat SEO je u potpunoj suprotnosti sa tehnikom White Hat SEO.