Šta je CMS?

CMS - Sistemi za upravljanje sadržajemU ponudi naših paketa mogli ste pročitati da se izrada sajta uglavnom radi u CMS – u. To je pre svega bitno za sve klijente koji žele da, nakon izrade sajta, samostalno ažuriraju njegov sadržaj.

Šta je to CMS i koje su njegove osobine?

Skraćenica CMS označava Content Managemet System, odnosno, u prevodu, Sistem za upravljanje sadržajem. U najširem smislu, odnosi se na svako rešenje koje omogućuje laku klasifikaciju, organizaciju, povezivanje i svaki drugi oblik uređivanja sadržaja. Što se izrade sajtova tiče, nas najviše interesuje šta predstavljaju Web CMS rešenja, s obzirom da je temeljna primena CMS – a danas baš u dinamičkom kreiranju web stranica nove generacije.

Još sredinom 1990-ih, velika većina web sajtova bila je izrađena u HTML - u (programski jezik HyperText Markup Language). Jedine dinamičke stranice bile su web prodavnice. Razvojem novih programskih jezika (kao što je PHP – Hypertext Preprocessor) krajnji korisnici dobijali su mogućnost uređivanja vlastitih stranica. Prekretnicu u upravljanju sadržajima internet sajtova predstavljaju CMS sistemi koji su omogućili krajnjim korisnicima jednostavno i organizovano dodavanje tekstova, fotografija, video-sadržaja i slično.

Kvalitetni Web CMS sistemi, u kakvima i mi vršimo izradu sajtova, omogućuju i korisnicima bez posebnih tehničkih i programerskih veština jednostavno, a u isto vreme napredno upravljanje sadržajima stranica.

Naprednim funcijama i brzim razvojem, CMS sistemi nametnuli su se kao najvažniji nosioci razvoja u industriji izrade web sajtova. Glavne osobine dobrih CMS sistema su:

  • jednostavnost korišćenja,
  • preglednost strukture podataka,
  • prilagodljivost za različite svrhe i
  • visok nadzor nad celokupnim procesom objave sadržaja.

Dakle, ako odlučite da nama ukažete poverenje za izradu Vašeg sajta, i želite da ga nakon izrade samostalno ažurirate, moći ćete to brzo i lako da naučite koristeći CMS i uputstvo koje dobijete od nas.